9.18.2015

Χαρίστε ελεύθερο χρόνο στα παιδιά σας



Είναι γεγονός πως ο σύγχρονος τρόπος ζωής μάς έχει κάνει να τρέχουμε ακόμα και όταν δεν έχουμε κάτι να κάνουμε. Τα παιδιά είναι ίσως σε δυσκολότερη θέση από εμάς γιατί δεν έχουν ακόμα την ωριμότητα να συνειδητοποιήσουν γιατί χρειάζεται να έχουν ένα τόσο φορτωμένο πρόγραμμα.
Δεν είναι λίγες οι φορές όπου όλοι έχουμε ακούσει παιδιά να λένε στους γονείς: «δεν προλαβαίνω, δεν έχω ελεύθερο χρόνο, δεν κάνω τίποτε άλλο παρά μόνο διάβασμα, σχολείο, φροντιστήρια, εσείς μια χαρά κάνετε τη ζωή σας, εγώ δεν μπορώ να επιλέξω πώς να ζήσω τη ζωή μου» και άλλα πολλά τα οποία φανερώνουν τη σωματική και ψυχική πίεση που νιώθουν τα παιδιά.

Αντιλαμβανόμαστε πως όσο μεγαλώνει η βαθμίδα εκπαίδευσης, το φορτίο εργασίας είναι μεγαλύτερο και το πρόγραμμα των παιδιών είναι πολλές φορές εξαντλητικό και ανυπόφορο.

Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς ως γονείς για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας;

  • Αρχικά, καλό θα ήταν να φτιάξουμε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα σε ένα χαρτόνι (μπορούμε να το κρεμάσουμε στον τοίχο πάνω από το γραφείο του) όπου να φαίνονται καθαρά οι δραστηριότητες που έχει το παιδί μας καθημερινά και πόση ώρα χρειάζεται για να ολοκληρώσει καθεμιά δραστηριότητα. Αυτό θα βοηθήσει και εμάς τους ίδιους στην καλύτερη οργάνωση του προγράμματος, αλλά πολύ περισσότερο το παιδί μας, που πρέπει καθώς μεγαλώνει να γίνεται πιο υπεύθυνο, να ξέρει τις υποχρεώσεις του και να εκπαιδεύεται στην καλύτερη διαχείριση του χρόνου του.

  • Σε κάθε ημέρα της εβδομάδας μπορούμε να γράψουμε με έντονα και χρωματιστά γράμματα τις ώρες που μένουν ως ελεύθερος χρόνος για τα παιδιά (μπορούμε να συμβολίσουμε τον ελεύθερο χρόνο με μια διασκεδαστική εικόνα ώστε τα παιδιά να την εντοπίζουν πιο εύκολα). Ο βασικότερος λόγος που χρειάζεται να το κάνουμε αυτό είναι για να δείξουμε στα παιδιά πως διαθέτουν ελεύθερο χρόνο, αλλά μπορεί να μην τον αντιλαμβάνονται γιατί δεν τον εκμεταλλεύονται σωστά. Για παράδειγμα, πολλά παιδιά μόλις ολοκληρώσουν τη μελέτη  τους, επιλέγουν να δουν με τις ώρες τηλεόραση. Όταν έρχεται η ώρα του ύπνου όμως, νιώθουν ότι δεν έχουν κάνει τίποτα ευχάριστο! Πρέπει, λοιπόν, να τους επισημανθεί ποιος είναι ο ελεύθερος χρόνος τους και ότι εκείνα επιλέγουν πώς θα τον διαχειριστούν, εφόσον έχουν τελειώσει τις μαθησιακές υποχρεώσεις τους.

  • Κάτι άλλο που μπορούμε να κάνουμε είναι να παίζουμε και εμείς μαζί με τα παιδιά μας και να τους δίνουμε προτάσεις για το πώς μπορούν να περάσουν πιο δημιουργικά και διασκεδαστικά τον ελεύθερο χρόνο τους. Δεν τα αφήνουμε να βλέπουν πολλές ώρες τηλεόραση ή να παίζουν συνεχώς ηλεκτρονικά παιχνίδια. Κάνοντας πολλά και διαφορετικά πράγματα αντιλαμβανόμαστε διαφορετικά το χρόνο και έχοντας ποικιλία στη ζωή μας -από πράγματα φυσικά που μας αρέσουν- διασκεδάζουμε περισσότερο. Δείχνουμε στα παιδιά μας πως μέσα από διαφορετικές δραστηριότητες θα αναπτύξουν περισσότερο τις δεξιότητές τους, θα καταλάβουν τι τους αρέσει και τι όχι και συγχρόνως θα εισπράττουν ευχαρίστηση ότι προλαβαίνουν να κάνουν πολλά στον ελεύθερο χρόνο τους.

  • Μπορούμε, επίσης, να γράψουμε τα παιδιά μας σε κάποια αθλητική δραστηριότητα που τους αρέσει (π.χ. ποδόσφαιρο, κολύμβηση, πολεμικές τέχνες κ.ά.) ώστε να έχουν την ευκαιρία να εκτονώνονται και συγχρόνως να γυμνάζονται. Πολλά παιδιά θεωρούν ότι αυτές οι δραστηριότητες εντάσσονται στις υπόλοιπες υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει. Χρειάζεται να τους εξηγήσουμε, λοιπόν, πως τα αθλήματα είναι ένα ευχάριστο διάλειμμα από το διάβασμά τους και ο στόχος τους δεν είναι μόνο η άθληση αλλά και η διασκέδαση. Προσοχή όμως: δεν τρέχουμε να υπερφορτώσουμε το πρόγραμμα του παιδιού θεωρώντας πως έτσι το βοηθάμε…

  • Τέλος, μπορούμε να αξιοποιήσουμε σαν οικογένεια το χρόνο του Σαββατοκύριακου για να βγούμε μια βόλτα, να επισκεφτούμε έναν παιδότοπο ή ένα λούνα παρκ, να δούμε ταινία στον κινηματογράφο ή κάποιο θεατρικό έργο. Δίνουμε στα παιδιά μας ερεθίσματα… τα χρειάζονται για να νιώθουν ολοκληρωμένα.

Ο ελεύθερος χρόνος είναι πολύτιμος για τα παιδιά, όπως και για εμάς τους μεγάλους. Είναι σημαντικό να τα βοηθήσουμε αρχικά να τον αντιληφθούν και στη συνέχεια να τον αξιοποιήσουν δημιουργικά. Αυτό θα τα βοηθήσει να γίνουν πιο οργανωμένα, ισορροπημένα και ικανοποιημένα παιδιά σήμερα, πιο οργανωμένοι, ισορροπημένοι και ικανοποιημένοι ενήλικες αύριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...