4.23.2024

Οι Επιπτώσεις της Στοματικής Αναπνοής



Η αναπνοή από το στόμα (mouth breathing), είναι μια από τις πιο παραμελημένες δυσλειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού, που επηρεάζουν σημαντικά τη στοματική κοιλότητα, τα δόντια και κατ΄ επέκταση την ορθή άρθρωση.
Ένα φυσιολογικά κλειστό στόμα είναι ένα μέτρο που βοηθάει στην διατήρηση της υγείας διότι η ρινική οδός είναι το κυριότερο αμυντικό οχυρό που έχουμε ενάντια στα μικρόβια! Αυτό συμβαίνει γιατί ο εισπνεόμενος αέρας υγραίνεται, φιλτράρεται και θερμαίνεται κατά κανόνα στη μύτη. Όταν έχουμε στοματική αναπνοή, αυτό δε συμβαίνει.
Ένα διαρκώς ανοιχτό στόμα μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες ασθένειες κρυολογημάτων, αλλά και να επηρεάσει τη γενική ανάπτυξη της υγείας. Η στοματική αναπνοή όταν γίνεται συνήθεια επηρεάζει το μυϊκό τόνο των χειλιών, τα οποία αδυνατούν να παραμείνουν κλειστά για αρκετό χρονικό διάστημα. Κατά την  κλινική εικόνα τα χείλια είναι χαλαρά και χωρίς να καταβάλλεται μυϊκή προσπάθεια. Αυτομάτως, οι μύες του προσώπου χρησιμοποιούνται ελάχιστα και παραμένουν άκαμπτοι. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να επηρεάζει τη μιμική, δηλαδή τις εκφράσεις του προσώπου αλλά και την άρθρωση. Δυσχεραίνει την άρθρωση του σχηματισμού των χειλικών, συριστικών και άλλων φωνημάτων. Η προφορά πολλών φωνημάτων είναι ατελής ή πολύ λανθασμένη. Η προφορά τους αποκτά ρινική χροιά ή ψευδίζουν.
Εισπνέουμε και εκπνέουμε αέρα περίπου 22.000 φορές μέσα σε ένα 24ωρο! Κάθε λεπτό αναπνέουμε περίπου από 9 έως 20 φορές.

 Εάν το παιδί σας δυσκολεύεται να αναπνέει ρινικά και χρησιμοποιεί το στόμα του για τη διαδικασία της αναπνοής, τότε πρέπει να συμβουλευτείτε έναν ειδικό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...