7.25.2023

15+1 βήματα για ανυπάκουα παιδιά




Η διαμόρφωση και η διαπαιδαγώγηση του χαρακτήρα  ενός παιδιού είναι αρκετά σοβαρή αλλά και δύσκολη υπόθεση. Η συμπεριφορά των γονέων  δεν επηρεάζει μόνο την σχέση που θα έχουν με τα παιδιά αλλά επηρεάζει  και τη μετέπειτα νοητική, συναισθηματική, ηθική και ψυχολογική ανάπτυξη των παιδιών τους. Το κάθε παιδί είναι σα δακτυλικό αποτύπωμα... Παρ' όλα αυτά υπάρχουν οδηγοί για παιδιά προσχολικής αλλά και σχολικής ηλικίας που αν ακολουθήσουν οι γονείς με υπομονή, επιμονή και συνέπεια τα αποτελέσματα θα είναι καθηλωτικά. 
 
                      Ας δούμε μαζί κάποια παραδείγματα/βήματα:



1) Οργανώστε μαζί με το παιδί το καθημερινό του πρόγραμμα.

2) Δημιουργήστε ένα περιβάλλον υποστηρικτικό ώστε να του παρέχει ασφάλεια, ελευθερία λόγου και κινήσεων.

3) Ακούτε τα παιδιά σας και προσπαθήστε να τα καταλάβετε, ώστε να χτίσετε μαζί τους σχέση εμπιστοσύνης.

4) Διδάξτε στα παιδιά σας τους ηθικούς, κοινωνικούς κανόνες και σωστούς τρόπους συμπεριφοράς. Να θυμάστε πως για τα παιδιά εσείς είστε πρότυπα.

5) Ενθαρρύνετε, και επιβραβεύετε τις σωστές συμπεριφορές. Πρέπει πάντα να χαρακτηρίζουμε τη συμπεριφορά και όχι το ίδιο το παιδί. Λέμε: «Μπράβο που τρως τόσο σωστά» και όχι «Τι καλός είσαι που τρως τόσο σωστά». Το επιβραβεύουμε και το ενθαρρύνουμε κάθε φορά που κάνει κάτι μέσα στα όρια σωστής συμπεριφοράς που έχουμε θέσει, όπως π.χ. όταν περιμένει υπομονετικά τη σειρά του, όταν μαζεύει τα παιχνίδια του, εάν δεν θα ζητήσει παιχνίδι από την επίσκεψη σε πολυκατάστημα, κλπ.

6) Δίνετε πάντα στο παιδί σας τη δυνατότητα δράσης και επιλογής στα πλαίσια ορίων. «Πρέπει να φορέσεις μπουφάν, θέλεις το πράσινο ή το μπλε;». Μην του επιβάλλετε κάτι συγκεκριμένο χωρίς ελευθερία επιλογής.

7) Φτιάξτε μαζί τους κανόνες και εξηγήστε που αποσκοπούν και γιατί είναι σημαντικό να τηρούνται. Εξηγήστε τι θα συμβεί εάν παραβιαστούν. Να έχετε συγκεκριμένο πλάνο, ώστε να είστε βέβαιοι γι’ αυτό που θα ακολουθήσει.

8) Αποφύγετε τη λεκτική ή σωματική επιθετικότητα στα παιδιά όσο απογοητευμένοι, εκνευρισμένοι, ή κουρασμένοι κι αν είστε.

9) Να είστε συνεπείς, σταθεροί και λογικοί σε αυτά που ζητάτε.
Πάντα εξηγούμε στο παιδί γιατί του ζητάμε να κάνει κάτι και γιατί πρέπει να τηρούνται οι κανόνες. Η εξήγηση αυτή πρέπει να δοθεί εκ των προτέρων ή όταν το παιδί είναι ήρεμο.

10) Οι συνέπειες από την μη τήρηση των ορίων πρέπει να είναι άμεσες και όχι καθυστερημένες. Οι τελευταίες είναι αναποτελεσματικές. Τιμωρία = Στέρηση (να μην αποκτήσει κάτι που του αρέσει, να μη συμμετέχει σε κάποια ευχάριστη δραστηριότητα). Αποφύγετε εντελώς τις απειλές και τις αυστηρές ποινές.

11) Η βάση για να δεχθεί ένα παιδί το «όχι» είναι το «ναι». Εάν του λέτε συνέχεια όχι, δεν θα σας πάρει στα σοβαρά όταν υπάρχει λόγος.

12) Αποφεύγουμε τις απειλές. Δεν λέμε στο παιδί τι θα πάθει, εάν δεν έχει ακόμα κάνει κάτι. Αντιθέτως, μπορούμε να του πούμε τι θα κερδίσει εάν καταφέρει κάτι που δυσκολεύεται.

13) Να αναγνωρίζετε και να δέχεστε τα λάθη σας. Ζητήστε συγνώμη εάν είχατε μια λανθασμένη εντύπωση. Θα είστε ένα καλό πρότυπο, και θα σας σεβαστεί περισσότερο.

14) Η τιμωρία δεν θα πρέπει να είναι βίαιη. Να θυμάστε πως «η βία φέρνει βία».

15) Μην ασχολείστε πολύ ώρα με την άσχημη συμπεριφορά του παιδιού. Εξηγούμε περισσότερο τι έπρεπε να είχε κάνει και γιατί.

16) Ορισμένες «κακές» συμπεριφορές, που αποσκοπούν στην προσέλκυση της προσοχής σας, θα πρέπει απλά να τις αγνοείτε, να μη δείχνετε ότι ενοχληθήκατε και θυμώσατε, να μην αγχωθείτε. «Μην ενδώσετε στον αρχικό στόχο του».

Κάτι που αξίζει να θυμάστε…

Τα παιδιά των οποίων οι γονείς θέτουν σταθερά όρια, μεγαλώνουν αναπτύσσοντας μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση σε σύγκριση με τα παιδιά που τους επιτρέπεται να συμπεριφέρονται όπως τους αρέσει. Εάν η πειθαρχία δεν συνοδεύεται από αγάπη, κατανόηση και αυτοέλεγχο, κινδυνεύει να αποτύχει. Θα πρέπει να υπάρχει ελευθερία επιλογής μέσα σε λογικά πλαίσια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...