8.22.2016

Διγλωσσία: Ένα Παιδί...δύο γλώσσες

Ο σημαντικότερος κανόνας του Γάλλου γλωσσολόγου Grammont για τους γονείς που μεγαλώνουν δίγλωσσα παιδιά είναι ο εξής :
Ένα άτομο – μια γλώσσα. Για παράδειγμα, η μαμά θα πρέπει να μιλάει συνέχεια Αγγλικά και ο μπαμπάς Ελληνικά. Αυτό όμως θα πρέπει να γίνεται με τρόπο συστηματικό και όχι μόνο σε στιγμές που το επιθυμούν. Τα δίγλωσσα παιδιά κλειδώνουν πάνω σε δύο γλώσσες, αυτές των γονέων τους, από πολύ νωρίς και τις κατακτούν κανονικότατα ως ξεχωριστά συστήματα. 



 Για τους γονείς που μεγαλώνουν ένα δίγλωσσο παιδί προτείνονται  παρακάτω μερικές συμβουλές που στοχεύουν στη σωστή γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού σε ένα δίγλωσσο περιβάλλον...

  •   Ένα μέρος, μια γλώσσα. Για παράδειγμα, χρήση της Αγγλικής γλώσσας στο σπίτι, χρήση της Ελληνικής γλώσσας στο σχολείο.

  • Συσχέτιση της ομιλούμενης γλώσσας με συγκεκριμένο χρόνο της ημέρα. Για παράδειγμα, το πρωί όλοι στο σπίτι μιλούν αγγλικά, ενώ το βράδυ ελληνικά. Αλλά και εδώ, η συστηματικότητα είναι απαραίτητη.

  • Παροχή του σωστού περιβάλλοντος. Οι γονείς πρέπει να μιλάνε στο παιδί τους με φυσικότητα και όπως αυτοί αισθάνονται και να φροντίζουν να ακούει το παιδί τους συχνά και σε διαφορετικές καταστάσεις και τις δυο γλώσσες.

  • Χρήση της ίδιας γλώσσας σε όλα τα παιδιά της οικογένειας.
 
ΠΡΟΣΟΧΗ:

Εάν ένα παιδί έχει δυσκολίες στην ομιλία ή τη γλώσσα, αυτό θα εμφανιστεί και στις δύο γλώσσες. Ωστόσο οι δυσκολίες αυτές δεν οφείλονται στην εκμάθηση των δύο γλωσσών. Σε περίπτωση όπου το παιδί σας  δυσκολεύεται και ανησυχείτε για τις δυσκολίες στη γλωσσική του εξέλιξη, θεμιτό θα ήταν να επικοινωνήσετε με έναν Ειδικό Λογοθεραπευτή που θα σας δώσει τις κατάλληλες κατευθύνσεις.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...