6.03.2015

Μεγαλώνοντας Παιδιά με 'Ορια




Η ζωή με τα μικρά παιδιά μπορεί να είναι μια ατελείωτη σειρά από "όχι" και "δεν" και "σταμάτα να το κάνεις αυτό". Η επιθετική συμπεριφορά του παιδιού πολλές φορές αποσυντονίζει και εκνευρίζει τους γονείς με αποτέλεσμα να του φέρονται με τέτοιο τρόπο που να μην το βοηθάει να ηρεμήσει και να υιοθετήσει μια πιο χαλαρή συμπεριφορά. 

 Η ανάρμοστη συμπεριφορά  μερικές φορές τραβάει περισσότερο  την προσοχή μας από την καλή συμπεριφορά.Τα μικρά παιδιά δεν μπορούν να κατανοήσουν πως όταν τους λένε να μην κάνουν κάτι π.χ. «μην τρέχεις», στην πραγματικότητα πρέπει να κάνουν το αντίθετο, δηλ. να περπατάνε κανονικά. 

Ο εγκέφαλος δεν μπορεί να κατανοήσει τις αρνήσεις και πρέπει να αντιστρέψει τις καταφάσεις για να το κάνει!
Έτσι, αν πεις στο παιδί, «Μη σκαρφαλώνεις στον πάγκο», μπορεί να μπερδευτεί. Αντίθετα, η φράση «Σε παρακαλώ βάλε τα πόδια σου στο πάτωμα», λέει στο παιδί ακριβώς ποια είναι η προσδοκία του γονιού και πως μπορεί να αλλάξει αυτό που κάνει.

Ο τρόπος με τον οποίο μιλάτε στο παιδί έχει σημαντική επίδραση στη συμπεριφορά του. Το να κάνετε θετικές αλλαγές στον τρόπο που επικοινωνείτε μαζί του, μπορεί να είναι δύσκολο αλλά με λίγη εξάσκηση θα δείτε μεγάλη διαφορά στη σχέση σας με το παιδί.

Παραδείγματα θετικής διατύπωσης

Περιορίστε τις αρνητικές φράσεις όπως: «μη», «δεν», «όχι» κτλ.

Αντί να λέτε στο παιδί τι να μην κάνει, πείτε του τι μπορεί (τι επιτρέπεται) να κάνει.

Ας δούμε μερικά παραδείγματα:


Αντί να πείτε
Μπορείτε να πείτε
Μη χτυπάς την πόρτα!
Κλείσε την πόρτα ήρεμα.
Μην πετάξεις την πέτρα στον αδερφό σου!
Άφησε αυτή την πέτρα κάτω.
Μη χύνεις το ποτό σου!
Κράτα το ποτήρι με τα δύο χέρια.
Μην τρέχεις!
Σε παρακαλώ περπάτησε.
Μην παίζεις με το φαγητό σου!
Φάε το φαγητό σου.
Μη σηκώνεσαι!
Κάθισε κάτω, ώστε να βλέπουν και τα άλλα παιδιά.


Αυτή η μικρή αλλαγή στη γλώσσα που χρησιμοποιείτε, μπορεί πραγματικά να έχει πολύ θετική επίδραση στην ατμόσφαιρα της συζήτησης. Όταν εστιάζετε στη χρήση θετικής διατύπωσης καθώς μιλάτε στο παιδί σας, πιθανότατα θα διαπιστώσετε ότι μειώνονται τα ξεσπάσματά του, οι γκρίνιες και γενικά οι προκλητικές συμπεριφορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...