5.13.2024

Τί σημαίνουν τα χρώματα που επιλέγει;



Η επιλογή του χρώματος στο παιδικό σχέδιο μπορεί να μας πει πολλά για την συναισθηματική κατάσταση του παιδιού τονίζει η Τατιάνα Πολυζώτη Ψυχολόγος, MSc Ειδικής Αγωγής. Σαφέστατα, ποικίλλει σε όλα τα παιδιά και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, φύλο, ηλικία αλλά και το τι εικόνα έχουν αυτά για τον κόσμο γύρω τους.


Όλα τα παιδιά έχουν κάποιο αγαπημένο χρώμα. Κάποιο που το επιλέγουν ξανά και ξανά για τις ζωγραφιές τους. Η ψυχολογία του παιδικού σχεδίου υποστηρίζει οτι κανένα από τα χρώματα που επιλέγουν τα παιδιά δεν είναι τυχαίο και μπορεί να μας πει πολλά για το χαρακτήρα και τα συναισθήματα τους!

Η επιλογή πολλών χρωμάτων μαζί (πολυχρωμία) εκφράζει σίγουρα ένα συναίσθημα χαράς. Από την άλλη τα έντονα χρώματα δηλώνουν οτι το παιδί την ώρα που ζωγραφίζει βιώνει έντονα συναισθήματα (θετικά ή μη). 

Η προτίμηση στο κόκκινο χρώμα δηλώνει χαρακτήρα δυναμικό και παρορμητικό. Η συνεχής και επίμονη χρήση του ίσως υποδηλώνει στοιχεία νευρωτικής συμπεριφοράς.

Η επικράτηση του πορτοκαλί χρώματος εκφράζει άτομο με ζεστή συμπεριφορά, ήρεμο και πολύ συναισθηματικό.

Το κίτρινο χρώμα δείχνει άτομα με δυναμισμό, φιλοδοξίες, που του αρέσει η έντονη δράση.

Το μπλε από την άλλη, εκφράζει άτομο που είναι ικανό να ρυθμίσει τη συναισθηματική συμπεριφορά του και έχει ανεπτυγμένη λογική και ωριμότητα.

Η αγάπη και προτίμηση προς το πράσινο χρώμα δηλώνει πείσμα και επιμονή. Εκφράζει άτομα που επιθυμούν και επιδιώκουν την διάκριση αλλά πολύ συχνά στρέφονται στον εαυτό τους.

Το ροζ χρώμα χρησιμοποιείται κυρίως από τα κορίτσια, εκφράζει τη γυναικεία φύση αλλά και την αίσθηση ηρεμίας.

Αντίθετα το μαύρο, το προτιμούν τα εσωστρεφή παιδιά. Το χρώμα αυτό συμβολίζει το φόβο, την ανησυχία, καθώς και την επιθυμία περιθωριοποίησης.

Το γκρίζο χρώμα το χρησιμοποιούν παιδιά με έντονη εσωστρέφεια. Πολλές φορές αυτά τα παιδιά  μπορεί να είναι...πνεύματα αντιλογίας».

Τέλος, το άσπρο χρώμα! Πολλά παιδιά με αισθήματα δειλίας φτιάχνουν πολύ μικρά σχέδια και συνήθως αφήνουν κενό στο υπολοιπο χαρτί.

Μέσα από την ψυχολογία των χρωμάτων, μπορούμε να καταλάβουμε πολλά για το χαρακτήρα και τη συναισθηματική κατάσταση του παιδιού. Σίγουρα όμως, πριν προβούμε σε οποιαδήποτε αξιολόγηση ή συμπέρασμα, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας, το φύλο του, τα βιώματά του και κυρίως το τι απεικονίζει στο σχέδιό του! Για παράδειγμα, αντικείμενα της καθημερινής ζωής, θα τα χρωματίσει συνήθως όπως τα έχει δει και τα έχει μάθει. 


Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το παιδί μέσα από την παιδική ζωγραφιά ανακαλύπτει έναν τρόπο έκφρασης που το ικανοποιεί, απολαμβάνει την ώρα τις ζωγραφικής και ζωγραφίζει με λεπτομέρεια τα όσα σχεδιάζει. Για το λόγο αυτό καλό θα ήταν να μην επεμβαίνουμε στην παιδική ζωγραφιά. Ο δικός μας ρόλος καλό θα ήταν να είναι βοηθητικός και υποστηρικτικός.  

Για αυτόν το λόγο πάρτε μπογιές, χαρτιά και μαρκαδόρους και ζωγραφίστε μαζί με το παιδί σας. Ανταλλάξτε εικόνες, σχολιάστε και συζητείστε μαζί για αυτές τις ζωγραφιές.


πηγη: www.infokids.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...