4.22.2015

Σχιστίες και Λογοθεραπεία




Τα παιδιά με σχιστία χείλους ή υπερώας, συχνά παρουσιάζουν προβλήματα ακοής και ομιλίας. Λόγω δυσλειτουργίας της ευσταχιανής σάλπιγγας, το βρέφος μπορεί να εμφανίζει συχνές προσβολές μέσης ωτίτιδας. Το χάσμα ακόμη, επηρεάζει άμεσα την ομιλία, στην οποία δίνει έντονη ένρινη χροιά. Όσον αφορά στη φωνητική, φωνολογική και γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού, συνήθως παρατηρείται καθυστέρηση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το παιδί αντιμετωπίζει προβλήματα ακοής και λόγω αυτού χρησιμοποιεί περιορισμένο αριθμό λέξεων, περνά μεγάλα χρονικά διαστήματα στα νοσοκομεία και η οικογένεια το αποτρέπει από το να μιλά.

Για τη χειρουργική σύγκλιση της υπερωιοσχιστίας οι απόψεις διίστανται ελαφρά, αλλά συνήθως ο κατάλληλος χρόνος είναι η ηλικία του ενός έτους περίπου. Η λογοθεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί, όταν το παιδί αρχίσει να μιλάει. Οι διάφορες χειρουργικές τεχνικές μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη του οστού της άνω γνάθου, και πάντοτε θα πρέπει να ζητείται η εκτίμηση του ορθοδοντικού.
Προκειμένου να σχεδιαστεί μια αποτελεσματική μέθοδος παρέμβασης, χρειάζεται να παρέμβει λογοθεραπευτής ή να γίνει φαρυγγοπλαστική. Πρόκειται για επέμβαση, που γίνεται σε ηλικία 5-6 ετών και αφορά σε παιδιά με χειρουργημένη σχιστία της υπερώας, που παρουσιάζουν ένρινη και ακατάληπτη ομιλία και στα οποία η λογοθεραπεία δε μπορεί να δώσει αποτελέσματα. Σκοπός της επέμβασης είναι να επιτευχθεί η απόφραξη του ρινοφάρυγγα με μετακίνηση παρακείμενων ιστών και να ελαττώσουμε τη διαφυγή αέρα προς τις ρινικές κοιλότητες.
Αναφορικά με την αξιολόγηση, διάγνωση και θεραπεία ενός παιδιού με σχιστία, ο λογοθεραπευτής κατέχει σημαντικό ρόλο. Αρχικά, πρέπει να ενημερώσει πλήρως και λεπτομερώς το οικογενειακό περιβάλλον του παιδιού με όρους κατανοητούς. Έπειτα, πρέπει να τους εφοδιάσει με κατατοπιστικές συμβουλές για τον ορθότερο τρόπο σίτισης του βρέφους. Τέλος, πρέπει να παρέμβει καθοριστικά στα στάδια εξέλιξης της φωνής, του λόγου και της ομιλίας του παιδιού, αφού πρώτα το εντάξει σε ένα συστηματικό θεραπευτικό πρόγραμμα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...