2.04.2015

Όταν η Άρθρωση συναντά την Ορθοδοντική



Λογοθεραπεία και Ορθοδοντική… Πώς αυτές οι δύο επιστήμες αλληλεπιδρούν;
Σκεφτήκατε ποτέ, κατά πόσο τα στραβά δοντάκια του παιδιού σας έχουν συμβάλει ή συνεχίζουν να συμβάλλουν στο χαρακτηριστικό ψεύδισμα της ομιλίας του; 
 Ένα από τα συνηθέστερα αίτια της αρθρωτικής  διαταραχής είναι οι ανωμαλίες που παρουσιάζονται  στην ανατομική δομή του στόματος είτε από προβλήματα σύγκλισης των δοντιών είτε από σκελετικά προβλήματα στις δύο γνάθους είτε από το συνδυασμό αυτών.
Οι πιο συνηθισμένοι τύποι ορθοδοντικών προβλημάτων στην ανατομική δομή του στόματος που καλλιεργούν  και ενισχύουν εσφαλμένα μοντέλα άρθρωσης είναι τα εξής:

·        Ο πρώτος τύπος είναι τα οδοντικά προβλήματα, όπου τα δόντια για διάφορες αιτίες δεν έχουν σωστές θέσεις στην οστική τους βάση.

·        Ο δεύτερος τύπος είναι τα σκελετικά προβλήματα, όπου οι γνάθοι δεν έχουν αυξηθεί αρμονικά μεταξύ τους, με επίπτωση στη λειτουργία του στόματος και στην αισθητική του προσώπου.

·        Τέλος, στον τρίτο τύπο ο ασθενής παρουσιάζει συνδυασμό οδοντικών και σκελετικών προβλημάτων, τα οποία έχουν επίπτωση όχι μόνο στην περιοχή του στόματος, αλλά και στην εμφάνιση του προσώπου.



Τα δόντια συμμετέχουν στην παραγωγή αρκετών συμφώνων διοχετεύοντας αναλόγως τη ροή του αέρα. Αυτά τα φωνήματα στα ελληνικά είναι τα χειλοδοντικά /φ/, /β/, τα οδοντικά /θ/,/δ/ και τα φατνιακά /σ/, /ζ/.  Για να παραχθούν σωστά οι φθόγγοι, πρέπει ο εκπνεόμενος από τους πνεύμονες αέρας να κατευθυνθεί προς την στοματική κοιλότητα, ενώ παράλληλα οι στοματικές δομές όπως παραδείγματος χάρη τα δόντια, η γλώσσα, τα χείλη, η υπερώα και η σταφυλή να τοποθετηθούν κατάλληλα για τη σωστή παραγωγή της ομιλίας και της άρθρωσης. Εάν διαπιστωθεί πως η ορθοδοντική διαταραχή επηρεάζει τη σαφήνεια και την καθαρότητα της ομιλίας τότε απαιτείται συντονισμένη προσπάθεια συνεργασίας ορθοδοντικού –λογοπεδικού. Στόχος είναι  να αποκατασταθεί τόσο το μορφολογικό πρόβλημα της σύγκλισης των δοντιών όσο και το συνυπάρχον πρόβλημα άρθρωσης που σχετίζεται άμεσα με αυτό. Επίσης  οι ανωμαλίες στη δομή της στοματικής κοιλότητας αποτελούν το κύριο ή το δευτερογενές πρόβλημα (αποτέλεσμα δηλαδή λανθασμένων χειρισμών της γλώσσας ή και των χειλιών – υπάρχει και αυτή η πιθανότητα) και καθορίζουν τον χρόνο επέμβασης του κάθε ειδικού. Ο λογοπεδικός δηλαδή ενδέχεται να επέμβει πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά την ορθοδοντική θεραπεία. Η κατάλληλη ηλικία για την επίσκεψη στον ορθοδοντικό είναι αυτή των 6-7 ετών. Στην ηλικία αυτή το παιδί μπορεί να έχει νεογιλά δόντια στο στόμα, αλλά είναι η σωστή ηλικία για να διαγνωσθεί και να αντιμετωπιστεί τυχόν σκελετικό πρόβλημα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...