3.25.2015

Η Συμβολή του Παιχνιδιού



Το παιχνίδι αποτελεί μέσο έκφρασης για όλα τα παιδιά. Μέσα από το παιχνίδι το παιδί έχει την ευκαιρία να εκφράσει τα συναισθήματα και τις σκέψεις του.

Με το παιχνίδι το παιδί…….



  •       μένει ενεργό και δραστήριο
  •       ψυχαγωγείται και κοινωνικοποιείται
  •      αναπτύσσει δεξιότητες

Από την άλλη πλευρά το παιχνίδι διαμορφώνει χαρακτήρα και συμπεριφορά. Το παιδί μαθαίνει τί σημαίνει να χάνεις, τι είναι η αποτυχία και τι η απογοήτευση, όπως επίσης και πώς να αντιμετωπίσει τους φόβους του. Στοιχεία που πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό και όχι με ανταγωνισμό. 


ΕΙΔΗ & ΣΤΑΔΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΑΝΑ ΗΛΙΚΙΑ:


Μοναχικό ή Διερευνητικό παιχνίδι (6 μηνών +):


Καθώς το παιδί μεγαλώνει σταδιακά θα αναπτύξει το μοναχικό παιχνίδι.  Θα προτιμά να παίζει μόνο του, εξερευνώντας τα παιχνίδια, κοιτάζοντάς τα. Το μοναχικό παιχνίδι λέγεται και διερευνητικό, καθώς το παιδί βρίσκεται σε στάδιο ανακάλυψης.
Παράδειγμα: Στριφογυρίζει μια μπάλα ή χτυπάει ένα τουβλάκι πάνω στο τραπέζι.


Λειτουργικό ή Μιμητικό παιχνίδι (12 μηνών +):


Σε αυτή τη φάση το παιδί παρατηρεί τους γύρω του και προσπαθεί να μιμηθεί κινήσεις και ήχους και να τα εντάξει στην προσωπική του εμπλοκή με διάφορα αντικείμενα. Παράδειγμα: Μπορεί να βάλει στο αυτί του το τηλέφωνο και  να κάνει ήχους σαν να μιλάει.


Δημιουργικό ή Συμβολικό παιχνίδι (2 ετών +):


Εδώ το παιδί είναι σε θέση να ασχοληθεί με ενσφηνώματα ή να προσπαθήσει να φτιάξει ένα παζλ. Επίσης, μπορεί να φτιάξει ένα πύργο από τουβλάκια. Το παιχνίδι του πλέον έχει αποκτήσει σκοπό!


Παιχνίδι Φαντασίας ή Προσποίησης (3 ετών +):


Εδώ, συνήθως τα παιδιά δραματοποιούν το παιχνίδι τους. Φτιάχνουν ιστορίες, λειτουργούν βάση σεναρίου. Συχνά σε αυτό το στάδιο αναφέρουμε και το «παιχνίδι ρόλων». Παράδειγμα: Μεταμφιέσεις με ρούχα σε κούκλες, παιχνίδι με οικιακά σκεύη, αυτοκινητόδρομος, γιατρός και ασθενής κ.λ.π.


Παιχνίδι με Κανόνες (4 ετών +):


Σε αυτή την τελική φάση ανάπτυξης του παιχνιδιού το παιδί καλείται να παίξει έχοντας και τηρώντας κανόνες. Είναι το στάδιο που μαθαίνει και τι σημαίνει ήττα, αποτυχία και ευγενής άμιλλα. Είναι πολύ σημαντικό βήμα και εδώ τα παιδιά μας έχουν τεράστια ανάγκη, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να παρανοήσουν τη σημασία του παιχνιδιού, αλλά και να πληγώσουν τον εαυτό τους. Είναι αυτονόητο πως κανόνες βάζουμε και στα αρχικά στάδια της ανάπτυξης του παιχνιδιού (π.χ. δε χτυπάμε άλλα παιδάκια), απλά στο «παιχνίδι με κανόνες» οι κανόνες είναι δομημένοι και στοχεύουν κάπου.



Συμπεραίνουμε, λοιπόν, πως το παιχνίδι είτε είναι ατομικό, είτε ομαδικό.. ελεύθερο ή οργανωμένο αποτελεί για το παιδί μέσω μάθησης σε όλους τους τομείς. Το παιδί μέσα από το παιχνίδι μαθαίνει τη ζωή! 


Το παιχνίδι είναι απαραίτητο για τη σωστή ανάπτυξη του κάθε παιδιού. Το σωστό και παραγωγικό παιχνίδι. Οι γονείς επιβάλλεται να είναι δίπλα στα παιδιά. Να τα καθοδηγούν, να τα ενθαρρύνουν και φυσικά να προσφέρουν χρόνο από την καθημερινότητά τους στα παιδιά για παιχνίδι.

Το παιχνίδι για όλους εμάς που ασχολούμαστε με το παιδί και στοχεύουμε και σε πιο ειδικές ανάγκες δρα και ως θεραπευτικό μέσο. Μέσα από το παιχνίδι μπορούμε να εξωτερικεύσουμε όλες τις αδυναμίες του παιδιού και να τις καλλιεργήσουμε κατάλληλα, ώστε να αναπτυχθούν και να διαμορφώσουν ισχυρό υπόβαθρο για την πρόοδο των μικρών μας μαθητών.



ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ:

  • Βοηθήστε και ενθαρρύνετε τα παιδιά να παίζουν.
  • Μείνετε δίπλα τους, προσφέροντας τους χρόνο και ευκαιρίες.
  • Αναζητήστε παιχνίδια που είναι παραγωγικά για τα παιδιά σας.
  • Παρατηρήστε την πρόοδο στην ανάπτυξη του παιχνιδιού του παιδιού σας.



Δεν έχει τόση σημασία αν το παιδί ακολουθεί κατά βάση τα στάδια ανάπτυξης. Μπορεί να αποκλίνει από το αναμενόμενο ή να διαφέρει λίγο από αυτό που έχουμε συνηθίσει σε παιδιά ανάλογης ηλικίας.

Σημασία έχει να υπάρχει πρόοδος και το παιχνίδι του παιδιού να εξελίσσεται. Κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Επηρεάζεται και από την προσωπικότητά του και από τα ερεθίσματα που δέχεται από το γενικότερο περιβάλλον του και από τις δυνατότητές του. Αν θεωρείτε ως γονείς ότι το παιδί παρουσιάζει αδυναμία σε κάτι από όλα αυτά, κρίνεται απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν ειδικό και να δρομολογήστε μαζί το θεραπευτικό πλάνο του παιδιού σας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...