5.09.2015

Αίτια Εγκεφαλικής Παράλυσης




Εγκεφαλική Παράλυση ή Νόσος του Little  πρόκειται για πάθηση του Κ.Ν.Σ όπως είναι ο Εγκέφαλος, ο Νωτιαίος Μυελός, η Παραγκεφαλίδα και προέρχεται από μη εξελισσόμενη βλάβη αυτών. Αναφερόμαστε λοιπόν σε μια ομάδα παθήσεων στις οποίες υπάρχουν διαταραχές στην ανάπτυξη της κίνησης, της στάσης στην δυσλειτουργία των μυών και στον περιορισμό των λειτουργικών δραστηριοτήτων. Συνοδεύονται πολύ συχνά από ελαφριά έως σοβαρή νοητική υστέρηση. Αποτελεί σοβαρό ιατρικό και κοινωνικό πρόβλημα λόγω της μεγάλης δυσκολίας αν και όχι της αδυναμίας στη θεραπεία.


Αίτια Εγκεφαλικής Παράλυσης


Ø Προγεννητικά( μέχρι 28η εβδ. πριν τον τοκετό )


  •  Συγγενείς δυσπλασίες του εγκεφάλου. Για άγνωστους λόγους εμφανίζεται λανθασμένη διάπλαση και κατασκευαστική διαφοροποίηση του εγκεφάλου (άγνωστη αιτιολογία σε ποσοστό 35%)
  •  Ενδομήτριες και συγγενείς λοιμώξεις όπως η ερυθρά, τοξόπλασμα(από γάτα), ανεμοβλογιά, ιός απλού έρπητα, ιλαρά, ενδομήτρια ανοξία κ.α


Ø Περιγεννητικοί παράγοντες ( 28η εβδ.- 7η ημέρα μετά τον τοκετό )

  •   Περιγεννητική ασφυξία ( Η κυριότερη αιτία των νευρολογικών βλαβών του νεογνού )
  •  Ισχαιμικές αιμορραγικές βλάβες: 2η συχνότερη αιτία  ( παράταση τοκετού, κακή θέση εμβρύου κ.λ.π) αποκόλληση πλακούντα, κακώσεις κεφαλής  ( εμβρυουλκός )κ.λ.π
  •   Νεογνικός πυρηνικός ίκτερος. Αρκετά σπάνιος σήμερα. Αντιμετωπίζεται πλέον με άριστα αποτελέσματα.
  • Προωρότητα: Ποσοστό 35% ανάπτυξης εγκεφαλικής βλάβης.
Ø Μεταγεννητικοί παράγοντες ( 7η ημέρα – 3ο έτος ηλικία)

Ø Λοιμώξεις Κ.Ν.Σ ( Μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα, ατυχήματα κ.λ.π)

Ø Ανεπαρκής θρέψη του παιδιού.

Τέλος πιθανοί αιτιολογικοί παράγοντες μπορεί να θεωρηθούν η αναιμία, ο διαβήτης της μητέρας κ.λ.π Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πάντως και τους πιθανούς αστάθμητους και απρόβλεπτους παράγοντες που κι αυτοί ευθύνονται κάποιες φορές .

Το απεγνωσμένο γιατί που βγαίνει από τα χείλη και τις καρδιές των γονιών, όταν πεισθούν πλέον από τη διάγνωση δεν περιμένει κάποια μεταφυσική απάντηση. Απαιτεί αυτήν που θα τους βοηθήσει στο να επιληφθούν γρήγορα την κατάσταση του παιδιού τους και να αναλάβουν δράση.
Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει οι γονείς να επαναπαύονται σε διαβεβαιώσεις μη ειδικών και να αρκούνται σε αυτό που οι ίδιοι θέλουν να ακούσουν ( παρ΄ότι ανθρώπινο ) ότι δηλαδή είναι « από τα παιδιά που αργούν στην ανάπτυξη τους » κλπ.
Πρέπει άμεσα να απευθυνθούνε στους ειδικούς για να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος για το παιδί και την εξέλιξη του.



Πηγές:

Celebral Palsy. Adult Hemiplegia : Evaluation and Treatment. Berta Bobath, MBE,  FCSP. 2d edition  ( The Western Celebral Palsy Centre, London)
Vernon B. Brooks Ph.DThe Neural basic of Motor control New York – 1986

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...