- αδρή κινητικότητα: χρησιμοποιεί μεγάλες μυικές ομάδες για να κάτσει, να σταθεί, να περπατήσει, να τρέξει, να κρατήσει την ισορροπία του και να αλλάξει θέσεις.
- λεπτή κινητικότητα: χρησιμοποιεί τα χέρια του για να φάει, να ζωγραφίσει, να ντυθεί, να παίξει, να γράψει κ.α.
- γλώσσα: μιλάει, χρησιμοποιεί τη γλώσσα του σώματος και χειρονομίες, επικοινωνεί και κατανοεί αυτά που του λένε οι άλλοι.
- γνωστικός τομέας: μνήμη, μάθηση, κατανόηση, επίλυση προβλημάτων, αιτιολόγηση.
- κοινωνικότητα: αλληλεπιδρά με άλλα άτομα, δημιουργεί σχέσεις με την οικογένεια, με φίλους, και με δασκάλους, συνεργάζεται και ανταποκρίνεται στα συναισθήματα των άλλων.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhTzG7G_KzwmbLjJVgowr5tdGX3W_jVKhq5aTkMUS96Ii-NjReMTzeFSxazl672vkLMCu9zYMDZfWhBMUcDc06WogZ3-uao2unpLARGndRR7Gl6wELeQXeR0PfsKp2sWgi4_isYbKGr7QNk/s1600/410_1target_group_kids_apparel_photography_los_angeles_mike_henry.jpg)
Τα αναπτυξιακά ορόσημα είναι ένα σύνολο λειτουργικών δεξιοτήτων , τα οποία μπορούν να εκτελέσουν τα παιδιά, που ανήκουν σε μια συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. Ο Παιδίατρος χρησιμοποιεί τα αναπτυξιακά ορόσημα, για να ελέγξει την ανάπτυξη του παιδιού. Παρόλο που τα ορόσημα έχουν μια συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία, η πραγματική ηλικία κατά την οποία κάποιο παιδί μπορεί φυσιολογικά να αναπτύξει αυτές τις δεξιότητες ενδέχεται να ποικίλει. Κάθε παιδί είναι μοναδικό!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου