1.21.2015

ΠΕΡΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Κάθε παιδί παρακολουθεί συνεδρίες λογοθεραπείας για διαφορετικούς λόγους. Οι κοινοί παρονομαστές για να επιτύχει ένα πρόγραμμα λογοθεραπείας ανεξάρτητα με την δυσκολία του παιδιού είναι: πρώτον η παρακολούθηση όλων των συνεδριών λογοθεραπείας, τα παιδιά πρέπει να παρακολουθούν όλο το πρόγραμμα με την συχνότητα που συστήνει ο λογοθεραπευτής χωρίς να κάνουν απουσίες. Δεύτερον πρέπει να δίνεται στο παιδί ένα δυνατό κίνητρο για
να μάθει καθώς και θετική ενίσχυση, πρέπει δηλαδή το παιδί να ακούει αρκετά συχνά μπράβο όχι μόνο από το λογοθεραπευτή αλλά και από το γονιό για την προσπάθεια που κάνει να βελτιώσει το λόγο του. Τέλος πολύ σημαντικός παράγοντας για να πετύχει ένα θεραπευτικό πρόγραμμα λογοθεραπείας είναι η δουλειά και η εξάσκηση που κάνει το παιδί με τους γονείς του στο σπίτι.

       Κάθε λογοθεραπευτής γνωρίζει ότι για να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στο λόγο του παιδιού πρέπει να εντάξει τους γονείς στο πρόγραμμα παρέμβασης που έχει ορίσει για το παιδί. Γι αυτό λοιπόν δίνουμε στους γονείς τις ασκήσεις που δουλεύουμε με το παιδί για να τις εφαρμόσουν και οι ίδιοι στο σπίτι. Δείχνουμε αναλυτικά τι κάνουμε, πως το κάνουμε και γιατί το κάνουμε, ανάλογα πάντα και με την περίπτωση του κάθε παιδιού.
         Οι γονείς τις περισσότερες φορές είναι πολύ δεκτικοί με το πρόγραμμα που έχει ορίσει ο λογοθεραπευτής και θέλουν πολύ να βοηθήσουν το παιδί τους στο σπίτι ακολουθώντας τις οδηγίες του λογοθεραπευτή. Από την θεωρία στην πράξη όμως συνήθως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Έτσι τις περισσότερες φορές όταν ρωτάμε τους γονείς αν έκαναν τις ασκήσεις με το παιδί στο σπίτι δίνουν συνήθως τις ακόλουθες ερωτήσεις: ‘’με εμένα δεν τα λέει’’, ή ‘’με έμενα δεν κάθεται’’. Εκεί πάντα προσπαθούμε να εξηγήσουμε ότι πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο που ασχολούνται με το παιδί για να έχουν αποτέλεσμα.
         Παρακάτω ακολουθούν κάποια παραδείγματα που μπορούν να βοηθήσουν τους γονείς να καταλάβουν πως πρέπει να ασχολούνται με τα παιδιά στο σπίτι:
  • Όταν ο λογοθεραπευτής σας έχει δώσει ασκήσεις άρθρωσης για το σπίτι χρησιμοποιείστε έναν καθρέφτη για να τις κάνετε. Έτσι το παιδί βλέπει και μαθαίνει την θέση που πρέπει να έχουν τα χείλη, η γλώσσα και τα δόντια όταν αρθρώνει ένα συγκεκριμένο ήχο.
  • Θυμηθείτε ότι το παιδί σας μαθαίνει να μιλάει ακούγοντάς σας. Χρησιμοποιείστε σωστά το λεξιλόγιο, την γραμματική ακόμα και την σύνταξη που χρησιμοποιείται όταν μιλάτε.
  • Παίξτε επιτραπέζια παιχνίδια και puzzlesμε τα παιδιά σας. Έτσι εμπλουτίζουν το λεξιλόγιο τους και μαθαίνουν τους κανόνες αλληλεπίδρασης μέσα από το παιχνίδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...